Nosework pähkinänkuoressa

Nosework on kaikenlaisille koirille ja ohjaajille soveltuva hajuetsintälaji.
Noseworkissä koira opetetaan etsimään ja ilmaisemaan eukalyptus-, laakerinlehti- ja laventelihydrolaatteja. Etsintöjä suoritetaan erilaisissa ympäristöissä.
Nenänkäyttö on kaikille koirille luontaista toimintaa ja monet nauttivatkin suuresti nosework-harjoitteista. Harjoittelu opettaa koiralle keskittymiskykyä ja toimii hyvänä vastapainona fyysisemmille lajeille kuten agilitylle.
Laji ei myöskään ole fyysinen, joten se soveltuu hyvin myös toipilaille tai eläkeläiskoirille. Myös koirat (ja ohjaajat) joilla on fyysisiä rajoitteita voivat hyvin osallistua noseworkiin. Laji soveltuu myös aroille tai reaktiivisille koirille.
Ohjaajalle laji opettaa syvempää oman koiran tuntemusta, koiranlukutaitoa sekä yhteistyötä oman koiran kanssa.

Noseworkin treenaaminen TSAU:n tiloissa

Meillä on jo paljon osaavia nosework-harrastajia ja hallin tilat ovat luonnollisesti harjoittelumaksun maksaneiden jäsenten käytettävissä myös nosen treenaamiseen. Jotta kaikkien olisi mukavaa ja huoletonta treenata, tässä muutamia yhteisiä sääntöjä takaamaan, että kaikki voivat saada onnistuneet treenit.

  • Korjaa aina treenien jälkeen piilot huolellisesti pois. Älä jätä siirrännäisiä hallin sisäroskiksiin.
  • Mikäli käytät häiriöhajuja tai tyhjiä siirrännäisiä häiriöinä, kerää myös ne pois.
  • Ethän treenaa nosea kahviossa tai huoltorakennuksessa samana iltana, kun sinne on tulossa kurssi tai ohjatut treenit. Varaukset näet varauskalenterista.
  • Piiloa ei koskaan sijoiteta muiden lajien harrastusvälineisiin. Ei esim. agilityesteisiin tai tokon/rallyn kartioihin.
  • Neloskentän kaapissa on pahvilaatikoita sekä muita tarvikkeita, joita saa vapaasti käyttää treeneissä seuraavin ehdoin:
    • Treenien jälkeen hajulaatikko viedään aina suoraan roskiin (ulos). Pahvinkeräyslaatikko löytyy Yrjönalhontien puoleiselta sivulta, hallin etukulmasta.
    • Tuot tilalle uusia laatikoita vähintään sen verran, mitä joudut pois heittämään.

Hyviä nose-treenejä kaikille!