MES-karsinta: Anna Pekkala

MES-finaali: Iiris Harju, avustavana tuomarina Pia Heikkinen

VOI: Fiia-Maria Kivioja

AVO: Kirsi Petäjä

ALO: Taru Leskinen

 

Tuomariesittelyt:

 

Iiris Harju

Olen ollut mukana alusta saakka kaikissa rally-tokon SM-kilpailuissa joko kilpailijana, yleisönä tai tuomarina. Tänä vuonna saan kunnian toimia ylituomarina ja jakaa kanssanne kilpailun huippuhetket, eli finaaliradan suoritukset. Uskokaa pois, minua jännittää tuo rata vähintään yhtä paljon kuin teitä, koska toivon, että te kaikki yllätte parhaimpaanne koiranne kanssa juuri tuolloin! Nähdään Liedossa!

 

Pia Heikkinen

Olen Pia Heikkinen, kotoisin Hämeestä, nykyään asuinpaikkakunta on Janakkala. Koiraharrastuksiini on kuulunut 90-luvulta lähtien agility ja toko ja tämän vuosituhannen puolella myös rally-toko ja nosework. Harrastuskavereina on ollut oman perheen lisäksi punaiset irlanninsetterit, welsh corgi cardigan, espanjanvesikoira ja uusin tulokas keskikokoinen villakoira, jolle saan toimia ketynä. Rally-tokon tuomarina olin harjoitellut jo epävirallisissa kisoissa ja ylituomariksi  pätevöidyin heti, kun tilaisuus tuli.
Kiitokset kutsusta osallistumaan vuoden huikeimpaan rally-tokokisaan! Tsemppiä kisaajille ja talkoilijoille, toiveena on jälleen nähdä erilaisia koirakoita esittämässä osaamistaan sisältäen iloista ja sujuvaa yhdessä tekemistä kannustavassa ilmapiirissä 🙂

 

Anna Pekkala 

Olen valmistunut tuomariksi vuonna 2014 ja toiminut sitä ennen muutaman vuoden Rally-Tokoyhdistyksen pätevöimänä tuomarina.

Rally-tokossa pidän erityisesti kilpailuratojen vaihtelevuudesta, rotukirjosta sekä siitä, että koiran ja ohjaajan oma persoona saa näkyä suorituksessa. Omina harrastuskavereinani on tällä hetkellä kaksi cockerspanielia, Odile 7 vuotta ja Jade 8 viikkoa. Pyrin itsekin treenaamaan ja kisaamaan sen verran, että katson lajia ja kilpailemista myös ohjaajien näkökulmasta.

On ilo ja kunnia päästä syksyllä tuomaroimaan SM-kisoihin! Mestariluokan koirien karsiminen on vaativa ja mielenkiintoinen urakka. Radan tulee olla sopivan haastava, jotta päivän parhaimmisto saadaan selkeästi erottumaan. Hyvä ratasuoritus vaatii sujuvaa yhteistyötä ja korkeaa osaamista sekä koiralta että ohjaajalta. Toivotan jokaiselle kilpailijalle iloa ja menestystä ja mestaruuskisaan!

_

Fiia-Maria Kivioja

Rally-tokoon tutustuin jo lajin epävirallisina aikoina, kaiketi vuonna 2012, kun aloitin rallyn alkeet silloisen koirani, manchesterinterrieri Lusmun kanssa. Paria kuukautta myöhemmin kisasimme ensimmäisen kerran, ja vuoden päästä olimme jo mestariluokassa. Nykyään harrastan rallya Haloon (manssi myöskin) ja Särmän (englanninkääpiöterrieri) kanssa, valitettavasti kisaamiselle ei tahdo löytyä tällä hetkellä aikaa. Särmän kanssa päälaji on agility, myös noseworkia on tullut kokeiltua kummankin koiran kanssa.

Tuomarioikeudet rally-tokoon minulla on ollut jo joitain vuosia ja tämä onkin itse asiassa toinen SM-tuomarointi minulle. Pari vuotta sitten olin Seinäjoella tuomaroimassa alokasluokkaa ja tänä vuonna minulla on siis kunnia arvostella voittajaluokan suorituksia. Toivottavasti onnistun suunnittelemaan radan, joka haastaa koirakon näyttämään parhaimpansa, mutta jota tehdessä koirakko myös viihtyy kehässä ja tekee iloisena töitä yhdessä.
Tsemppiä ja onnea teille kaikille kisaajille, nähdään lokakuussa Turussa!

 

Kirsi Petäjä

Olen Kirsi Petäjä Päijät-Hämeen itänurkalta Orimattilasta. Rally-tokoa olen harrastanut nyt 10 vuotta, alkuun bordercollie Sakun ja nykyään kultainennoutaja Fuugan kanssa, molemmat rally-tokomestareita. Tuomarina olen toiminut epäviralliselta ajalta asti, vuodesta 2012. On ollut hienoa seurata lajin räjähtävää kehitystä ja leviämistä alkuvuosista tähän päivään.
Liedon 2020 SM-kisoissa minulla on kunnia toimia AVO-luokan tuomarina. SM AVO tuntuukin teemana kohdallani toistuvan: Aikanaan, kun ensimmäisen kerran nän rally-tokoa, oli kyseessä video SM-kisoista ja ajattelin, että tuohan on helppoa, SM-tasolla! En tiennyt, että silloinen Suomenmestaruus ratkottiin AVO-luokan radalla, kun ei yläluokkien koiria Suomessa vielä ollut. Enkä tiennyt vielä sitäkään, kuinka hyvin ohjaajan on oltava perillä lajin suoritusohjeista selvitäkseen radasta puhtain paperein, eipä laji ollutkaan niin helppoa miltä näytti. Noista ajoista on kaiken lisäksi tultu huima harppaus eteenpäin vaatimustasossa, samoin kuin koirien osaamistasossa.
Ensimmäistä kertaa osallistuin itse SM-kisoihin 2011, AVO-luokassa. (Silloin kolme parasta AVO- ja VOIkoiraakin pääsi mestariluokan finaaliin! En onnistunut pääsemään, mutta sain ilokseni toimia nollakoirana finaaliradalla). Lisäksi olen toiminut SM-AVOluokan tuomarina kerran aiemminkin, Lahdessa 2016.
Toivon näkeväni radalla koirakoita, jotka hyvässä yhteistyössä tekevät parhaansa. Eniten sykähdyttää kuitenkin nähdä sellaisia koirakoita, joiden yhteinen kupla on lähes näkyvä. Kun ohjaaja huomioi koiran joka käänteessä, antaa sille aikaa tehdä osuutensa rauhassa, sovittaa oman liikkeensä ja käskytyksensä sille sopivaksi, muistaa kehua välissä, ei turhaudu virheen sattuessa tai koiran epävarmuudesta vaan tukee sen radan vaikeidenkin paikkojen läpi. Muistetaanhan omassa kisajännityksessäkin, kuka on se areenan päätähti. Se kulkee neljällä jalalla ja tekee aina parhaansa, siten kuin se sinä päivänä niissä olosuhteissa kykenee.

 

Taru Leskinen

Taru Leskinen Nastolasta. Ensimmäinen oma koirani cockeri Lilli syntyi juhannuksena 2013. Tällä hetkellä kotona kaksi cockeria Lilli ja hänen tyttärensä Luna. Koirien kanssa kuitenkin historiaa löytyy jo lapsuudesta mummon ja papan samojedin kanssa sekä tätieni saksanpaimenkoirien kanssa. Isälläni oli Dreeveri, jonka kanssa tuli puuhailtua ennen kuin muutin kotoa pois. Koiraharrastuksen ulkopuolella tärkein harrastukseni on SPR:n ensiapu ja valmiusryhmätoiminta lisäksi mielelläni luen, teen sukututkimusta sekä neulon.

Se miten päädyin rally-tokon pariin, lähti ihan uteliaisuudesta, kun menin pennun kanssa katsomaan mikä tämä laji oikein on 🙂 Parasta rally-tokossa on monipuolisuus, suuri rotukirjo sekä se, että laji sopii kaikille 😀

Ilokseni saan olla mukana tänäkin vuonna SM-kilpailussa ja odotan tulevaa kilpailua hyvällä fiiliksellä maustettuna pienellä jännityksellä 🙂 Kisaajille vinkiksi haluan sanoa: Nauttikaa kisapäivästä. Kilpailuradalla tehkää tehtävät huolellisesti yhdessä koiranne kanssa 🙂